Duurzame warmte

Met duurzame warmte bedoelen we warmte welke vrij komt bij het stoken van hernieuwbare grondstoffen en waarbij deze warmte optimaal benut wordt.

Als grondstof gebruiken we hiervoor hout of (in afgeleide vorm) pellets. In principe is een hout of pelletkachel met een hoog rendement altijd duurzaam. Belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat je beschikt over een goede installatie, droog hout en de juiste stookinstructie/gebruik.

Naast de (lokale) warmte in de opstellingsruimte van het toestel kunnen we de warmte ook elders of later benutten. Of zelfs voor een ander doel. De warmte moeten we dan opslaan. Opslag van warmte kan in steen(achtige) materialen of in water. Het belangrijkste verschil hierbij is dat warmte opslag in water verplaatsbaar is en in steen niet.

Warmte opslag in steenachtige materialen:
Bij warmte opslag in steen gaan we de warmte afgifte dus uitstellen en gebruiken in dezelfde ruimte. Het toestel wordt een langere periode gestookt dan aanvankelijk noodzakelijk is. De warmte wordt vastgehouden door het materiaal (vergelijk het met een accu) en gedurende een langere periode afgegeven. De materiaaleigenschappen van deze materialen zorgen voor een uitgestelde afgifte van warmte. Een bekend voorbeeld hiervan is speksteen.

Voorbeelden van duurzame haarden zijn:
Altech Speksteenkachels
Tulikivi Speksteenkachels | Hoxter houtkachel met CV koppeling
Lohberger fornuizen met CV koppeling | Ortner Accumulatie
MCZ pelletkachels met CV koppeling | Nordpeis accumulatie kachels
Dik Geurts houtkachel met CV koppeling | Diverse houtkachel met opslagmodules

Neemt u vrijblijvend contact met ons op. Wij geven u graag het allerbeste advies!

Persoonlijke service  3 generaties lang ervaring  Ruim assortiment

Grafia - duurzame haard | 't Smidje haarden & kachels